Дан толеранције

Поводом Дана толеранције, 16. новембра, за ученике I1 у Малој Иванчи организована је радионица под називом „Поштујемо различитост“.
Како би што јасније разумели и развили свест о разликама међу људима, које су наше право богатство, ђаци су одгледали анимиране филмове на тему толеранције. Цртани филмови на прикладан начин представљају приче и ситуације са којима се свакодневно сусрећу лица са одређеним инвалидитетом и особе ромске националности.
Након тога разговарали смо о ситуацијама са којима се ученици свакодневно сусрећу, а у којима можда нису били довољно толерантни, или њихова различитост није наишла на толеранцију. Било је значајно чути њихова искуства и кроз њих учити.

После разговора деца су добила цртеже на којима је воће, тј. свако од њих је добио половину једне врсте воћа са задатком да је обоји и украси по својој жељи. По завршетку, половине истог воћа смо спајали како бисмо добили једну воћку обојену на различите начине. Суштина ове активности била је да ученици на конкретном примеру уоче различитост.
Радовима смо украсили пано, постављајући их тако да, када се половине отворе, испод сваког цртежа се налазе речи које асоцирају на толеранцију (љубав, поштовање, разумевање, осећајност, савет и помоћ).

 

Сандра Пајић, наставник разредне наставе