Плава гробница – сто година касније

У среду, 16. новембра 2016. године, у мом одељењу, VII1, одржан је угледни час из српског језика. Час је одржала наставница Данка Стојановић, а часу су још присуствовали педагог школе Наташа Демић, наставник историје Слободан Карановић, вероучитељ Бојан Миленовић, наставница математике Ружица Танасковић и наставник техничког и информатичког образовања Саша Живановић.

Обрађена је наставна јединица „Плава гробница“ песника Милутина Бојића као допринос обележавању 100 година од повлачења српске војске преко Албаније, 100 година од настанка песме и 100 година од смрти песника.
Поред анализе чувене и лепе песме, основни циљ нашег часа је био подсећање на историјске околности у којима је песма настала и на тај начин јачање и учвршћивање патриотских осећања код нас младих. Као допринос целој идеји ми ђаци смо истраживали и презентовали неке занимљиве чињенице о поменутој теми, цртали ликовне радове са мотивима везаним за повлачење српске војске и за крај сви заједно отпевали култну песму која је управо настала на грчким острвима међу нашим војницима док су чекали повратак у отаџбину, а то је песма „Тамо далеко“. Дирнута овом темом и у знак захвалности свима који су за нас страдали, одрецитовала сам одломак из песме Изета Сарајлића „Мала велика моја“, која ми се учинила веома прикладном за тај тренутак.

За моје одељење обично кажу да нисмо довољно активни и заинтересовани, али овај час је био посебан по томе што смо сви учествовали, анализирали, истраживали, цртали, певали и сви заједно осетили неки пријатан патриотски занос. Верујем да је тиме остварен циљ нашег часа.

Тијана Глишић, VII1