О толеранцији и књигама

Међународни дан толеранције, 16. новембар, обележен је у нашој школи заједничким часовима библиотекара и наставника током друге половине новембра.

За ученике трећег, четвртог, шестог и осмог разреда организоване су радионице на којима су се ђаци подсетили значења појма толеранција и разговарали о поштовању и уважавању разлика које постоје међу људима. Део активности било је и упознавање деце са садржајем збирке прича „Риба риби гризе реп“ Јасминке Петровић и романа „Ово је најстрашнији дан у мом животу“ и „Лето када сам научила да летим“ исте ауторке.
Њихови јунаци пролазе кроз различите ситуације и авантуре и решавају бриге које их муче, уче да буду толерантни и да поштују различитости и схватају да је свет леп управо зато што разлике постоје. Ученици су разматрали примере толерантног и нетолерантног понашања у једној од прича у збирци, или поглавља романа, а затим и у свом окружењу.

Ове књиге се налазе у програмима пројекта за подстицање деце на читање „Оштро Перце“ (у организацији Друштва школских библиотекара Србије) и „Читам, па шта?“ (у организацији Библиотеке града Београда). Тако је причом о њима започело и представљање пројеката који ће се реализовати у нашој школи током школске 2016/2017. године.

Часови са ученицима III2, IV2 и VIII2 одржани су у одељењу Библиотеке града Београда у Малом Пожаревцу и тиме је настављена успешна сарадња између школе и јавне библиотеке.

Детаљније информације о пројектима можете погледати на веб странама:
„Оштро Перце“ на страни Супер учење
„Читам, па шта?“, на страни Читам, па шта.

Слађана Галушка, библиотекар