О угледном часу

У понедељак, 5. децембра 2016. године, наставница српског језика Марина Луковић је одржала у VI1 угледни час из српског језика на тему Анализа песме „Марко Краевић укида свадбарину“, коме су присуствовали директор школе Ксенија Илић, библиотекарка Слађана Галушка, наставница ликовне културе Нада Аранђеловић, наставница српског језика Данка Стојановић и учитељица Тања Ћирковић.

У припреми за овај час цртали смо најузбудљивије епизоде из песме: сусрет Марка Краљевића са Косовком девојком, Марка Краљевића како срдит језди Косовим пољем, његов сустрет са црним Арапином и мегдан. Наравили смо пано на коме је приказана историјска биографија Марка Краљевића. Све нам је то помогло у анализи песме.
Закључили смо да се историјска и епска биографија јунака не поклапају. Историјски Марко Краљевић, односно Мрњавчевић, био је турски вазал и погинуо је у борби против хришћана. Епска песма је приказала Марка Краљевића као изузетног јунака, веома снажног и храброг. У епској песми он је непобедив, велики борац против турског зулума и заштитник српског народа. Један пано је направљен управо да се покаже епски лик Марка Краљевића. Ту су се нашли вила Равијојла као помоћник и пратилац Марка Краљевића, Милош Обилић као његов побратим, митски јунак војвода Момчило као његов ујак. Истражили смо и географска места која се помињу у песми и закључили да су нека стварна, а нека измишљена.

Крај часа је био најзанимљивији. Драган Васиљковић написао је драматизацију дела песме и поделио улоге. Марка Краљевића глумио је Стева Секулић, Косовку девојку Тамара Трајковић, Арапина Давид Васиљковић, стражаре Дејан Васиљковић и Вељко Глишић. Наратор је био Михаило Милетић.

Час је био забаван, испуњен хумором и лепом атмосфером.

Сузана Стевановић, VI1