Европски дан језика 2017

mihailo

У Малом Пожаревцу је 29. септембра 2017. обележен Европски дан језика јавним часом у коме су учествовали ученици виших разреда, као и пар ученика четвртог разреда. Час су организовале наставнице српског, енглеског и француског језика.

Час је почео делом везаним за српски језик. Ученици осмог разреда су учествовали у кратком квизу у вези са језиком и комуникацијом. Ученик Михаило Ићитовић је говорио о Вуку Караџићу у првом лицу једнине, а ученици Душан Петровић, Немања Павловић и Никола Радовић представили су се као три најзначајнија Вукова певача: Тешан Подруговић, Филип Вишњић и Старац Милија.
Уследио је рецитал који је окончан реченицом Душка Радовића: „Волимо српски језик сваког дана по мало, јер он нема никог сем нас.“
На крају овог дела часа три ученице су отпевале песму „Густа ми магла“ коју су спремале на часу музичке културе.

Након тога су ученици кроз рецитације и песме представили језике које уче у школи: француски и енглески језик.

Последњи део часа је био посвећен разним европским језицима: руском, италијанском, шпанском и турском, које су ученици представили кроз рецитације.
Наставница српског језика је прочитала одломак песме на македонском језику, који је потом једна од ученица прочитала на српском језику и тако показале колико има сличности и разлика између ова два јужнословенска језика.
На крају часа ученици су учествовали у музичком квизу и погађали из које земље долази музика.

Час је био интересантан и ученици су били задовољни његовим исходом.

Јелена Стевановић