Европски дан језика

Наша школа полако успоставља лепу традицију обележавања Европског дана језика. У Малој Иванчи смо 28. септембра 2017. по други пут организовали и реализовали полилингвистички час којим смо прославили поменути дан.
У програму су учествовали ученици од петог до осмог разреда, уз подршку наставница француског, енглеског и српског језика, као и уз помоћ наставница ликовне и музичке културе које су допринеле да се остваре лепи пригодни ликовни радови и да се уреди музички део програма.

Ученици су на почетку часа, кроз лепе, ритмичне песме, рецитације и дијалоге, презентовали своје знање из француског језика. Затим је присутним ученицима и наставницима представљен део програма на енглеском језику. Овај сегмент  је започео занимљивим излагањем ученице Ане Марковић која је у нашу школу стигла из Канаде. Она је лепо говорила о својој бившој школи са америчког континента у којој су управо енглески и француски језик били језици на којима је похађала наставу. Потом смо чули и једну песму коју је отпевала ученица Тијана Глишић, а врло инересантан је био и квиз везан за различите занимљивости о језицима и културама широм Европе. Наши ђаци осмаци су затим показали своје умеће на још два језика, Ана Јанковић је рецитовала на немачком, а Андријана Илић дивно и оригинално певала на руском језику.
Током овог дела програма наглашена је важност познавања и поштовања страних језика и култура, али је такође истакнута и неопходност неговања матерњег језика и своје традиције. У том смислу ученици петог разреда  су врло надахнуто говорили о својој земљи и језику, обележјима своје културе, традиције и о знаменитим људима из свог народа. За крај мале патриотске презентације уследило је кратко извођење ужичког кола у аутентичним народним ношњама.
Потом су ученици седмог разреда презентовали своје лепе и колористичне паное на којима су представили поделу европских језика, али и архаизме српског језика откривене у нашој народној лирици. Лепоту нашег савременог језика дочарала је Катарина Бранковић рецитовањем стихова Мике Антића. За крај је уследило хорско извођење мелодичне и полетне песме која у свом наслову носи најважнију поруку „Негујмо српски језик“.

Овим часом смо инспирисано, разиграно и распевано представили лепоту и богатство познавања и уважавања различитости, што је и био наш циљ.

Данка Стојановић, наставница српског језика