Дани европске баштине

Ученици свих разреда у Поповићу и трећег разреда из Малог Пожаревца учествовали су у манифестацији „Дани европске баштине 2017. у Београду“, и у оквиру ње обележили и Европски дан језика.
Наставнице енглеског језика Марина Ружић и Јелена Стевановић и учитељице Љиљана Вићoвац, Сања Петровић и Ружица Будимкић организовале су 28. септембра 2017. радионице за ђаке током четири школска часа.Ученици су добили задатак да пронађу потребне податке о неколико држава и припреме за израду паноа. Информације о Србији су прикупили ученици првог и трећег разреда, другог и четвртог о Мађарској, а III2 о Француској. Сви заједно су припремили материјал за паное о Ирској и Великој Британији.

Активности су започеле гледањем делова познатих цртаних филмова на неколико језика на видео биму. Ученици су препознавали језике и филмове. Након тога су кроз групни рад уређивали паное на којима су се нашли разновсни подаци о одређеној земљи: грбови, заставе, знаменитости, одлике, природна богатства, народна ношња, традиционални инструменти дате земље и сл.
Свака група је након тога представљала свој рад. Деца су испричала и по неку занимљивост о датој земљи: грађевини, кухињи, природној лепоти... Следећа активност је била учење поздрава на европским језицима. Старији ученици су их исписивали у облачиће које су лепили на мањи пано.
Резултат рада је прелеп колаж уређених паноа на зиду у холу школе.

После тога су ученици у мешовитим екипама одиграли пар традиционалних плесова из представљених земаља. Завршница је била баш слатка. Да би наградили ученике за труд, а у складу са активностима, наставници су ученицима сервирали енглески чај, кексиће, мађарску штрудлу и српске салчиће. Сви су уживали у колачима.

Ученици су уживали у раду и дружењу а наставници су задовољни резултатима рада.

 Ружица Будимкић

 

bastina