Доброта

Пројекат Двасесет дана доброте реализовали су учитељи за ученике млађих разреда у Малој Иванчи током децембра 2017. године. Током тих двадесет дана реализоване су бројне активности, сваког дана са новом темом. Циљ пројекта је био да се код ђака освести важност међусобног помагања и осећаја солидарности.

Прво смо разговарали са ученицима о томе шта је доброта и како је препознати. Рекли су да је то када поклањаш, делиш, кажеш лепу реч, помажеш, развеселиш друга, слушаш пажљиво на часу. Ђаци су затим добили задатак да на различите начине покажу доброту укућанима и запосленима у школи. Писали су поруке родитељима, бакама, декама, браћи и сестрама и помагали им у кућним пословима. На часовима су у припремљене цветове уписивали најлепше жеље за своје укућане и од цветова направили букете лепих жеља.
Деца су писала поруке и запосленима у школи (директорки, педагогу, теткицама, библиотекарки...) и тако им се захвалила за рад и труд уложен у добро функционисање школе.

Током пројекта било је дана посвећених лепим жељама за другаре, гледању цртаних филмова на тему Божића и Нове године, игрању друштвених игара итд. Дан слаткиша је био посебно весео. Ђаци су донели у школу омиљене слаткише и поделили их са другарима.

Пројекат је завршен 29. децембра новогодишњом журком и маскенбалом за које су ученици и наставници направилии украсе и маске. Дан је протекао у у веселом расположењу уз песме и игре.

Кроз дружење и вршњачко учење, ђаци су уочавали потребе других и разумели да је важно да чине добра дела и буду племенити, чиме су остварени циљеви пројекта.

Гордана Косанић