Обележен Дан школе

У препуној сали Дома месне заједнице у Малој Иванчи одржана је 24. маја 2018. свечана приредба поводом Дана школе. Учествовали су ученици из сва три објекта наше установе. С обзиром на то да је Република Србија ове године по први пут званично 24. мај, Дан Ћирила и Методија, прогласила државним празником, осмислили смо програм који је по својој концепцији и тематици био у складу са овим важним датумом.

У уводном делу програма наши ученици су подсетили све присутне на важност мисије коју су остварили Ћирило и Методије међу словенским живљем и почетке писмености на нашим просторима. Наглашена је и потреба неговања занемарене идеје о јачању међусобних културних и језичких веза међу словенским језицима. У наставку су презентоване дивне хорске и рецитаторске тачке посвећене чувеној солунској браћи, писмености и језику.
У другом делу програма приказане су две веселе драматизације. Прву су извели ученици из Малог Пожаревца, по мотивима романа „Хајдук у Београду“ Градимира Стојковића и на духовит начин посведочили о томе да ђаци понекад, осим описмењавања и знања, у школи имају и неке своје друге приоритете. Сегментом из Нушићевог „Аналфабете“ ученици из Мале Иванче су на ведар, али и сатиричан начин показали како изгледа када на важне функције у друштву дођу људи којима писменост и образовање нису јаче стране.
Програм је настављен уз звуке старих српских мелодија које је на хармоници извео ученик Денис Бошњаковић, а у патриотском духу је и завршен, ученице петог и шестог разреда су отпевале песму „Земљо моја“, а Михаило Ићитовић је јако надахнуто одрецитовао песму „Јевропи“, Ђуре Јакшића, са којиом је ове године и победио на Општинском такмичењу рецитатора. Веома бројна присутна публика је срдачним аплаузима и комплиментима показала да је заиста уживала у свим тачкама које су приказане.

По завршетку приредбе, директорка школе Ксенија Илић је пригодним књигама наградила све наше ученике који су остварили добре резултате на протеклим такмичењима, а такође је поделила захвалнице и свим наставницима који су припремали ученике за сва та успешна надметања у знању.
Потом је угледне госте, родитеље и колеге позвала на свечани ручак који је приређен у просторијама школе.

Данка Стојановић