Дводневна екскурзија

Дводневна екскурзија за ученике седмог и осмог разреда реализована је 22. и 23. октобра 2018. године. Планирано је да за ова два дана обиђемо Смедерево, Голубац, Лепенски Вир, Ђердап, Кладово Неготин и Зајечар. Поред водича пута који је са нама био све време, у сваком граду који смо посетили чекао нас је локални водич који нам је опширније причао о свом месту.

Првог дана екскурзије посетили смо Смедерево и Смедеревску тврђаву коју је подигао деспот Ђурађ Бранковић. Водич нам је причао о значају ове тврђаве за одбрану деспотовине од Турака. Чули смо и много занимљивости и легенди о изградњи, као ону да током једанаест година локално становништво није смело да једе јаја јер су се она користила као грађевински материјал. Тврђава је претрпела велика разарања током светских ратова, али је успела да задржи некадашњи сјај.
После обиласка Голубачке тврђаве направили смо кратку паузу на Сребрном језеру. Затим смо посетили манастир Тумане. Манастирско двориште је веома лепо уређено, а сам манастир са дивним фрескама и иконама још је лепши изнутра.
Лепенски Вир је било последње место које смо обишли првог дана екскурзије. Одгледали смо кратак филм о овом налазишту, а водич нам је говорио о значају локалитета. Затим смо разгледали музејске експонате, лепе и необичне фигуре.
Преноћили смо у хотелу „Ђердап“ и били у дискотеци у којој се већина ученика дивно провела.

Следећег дана обишли смо хидроелектрану „Ђердап“ која заузима треће место у Европи и десето у свету по величини. Имали смо прилику да је посетимо током обнове која се организује сваких четрдесет година и дивили смо се радницима јер нам се њихов посао учинио веома тешким.
У Неготину смо обишли три музеја, Музеј Вељка Петровића, Музеј Стевана Стојановића Мокрањца и Музеј Крајине. У сваком музеју кустоси су нам причали веома занимљиво и интересантно. У Зајечару смо посетили Народни музеј, а наша екскурзија се завршила посетом палате Ромулијана у Гамзиграду.

Поред забаве и дружења, научили смо много, посетили занимљива места, сви ученици су задовољни, што нам говори да је ова екскурзија успешно протекла.

Катарина Бранковић VII2

vir

sedmaci