Месец књиге и школских библиотекара

Током октобра и почетком новембра 2018. у нашој школи реализовано је много необичних активности у циљу промовисања читања и развијања читалачких навика код ученика.

Наставница енглеског језика Марина Ружић са ученицима VI1 посетила је Међународни сајам књига у Београду. Ученици III1 су читали бајке и басне и тако инспирисани писали и илустровали своје приче и басне. Њихова учитељица Милица Лучић спојила је све те дивне радове и повезала их у књигу коју су заједнички назвали „Наше приче“. Ови креативни радови могу се прелистати на фејсбук страни Милица и ђаци..
Посебно је било забавно ученицима IV1 који су на занимљив начин обрадили лектиру „Бела Грива“. Инспирисани прочитаном књигом, ученици су писали саставе, правили постере, паное, коцку причалицу на чијим странама су биле исцртане најзанимљивије епизоде романа или папиранате врећице у које су асоцијацијом на прочитано дело стављали различите предмете. Материјали и фотографије могу се погледати на блогу Моја мала дружина.
Са ученицима старијих разреда на часовима српског, енглеског и француског језика разговарало се о значају читања и потребе за књигом. На часовина новинарске секције ученици су говорили о својим омиљеним књигама, правили постере и паное који красе школску бибилотеку. Правили су обележиваче књига са омиљеним цитатима. Јована Глишић је донела пуну кутију папирића на којима је исписала своје омиљене цитате, лепе описе природе и најдража места из преко двадесет романа које је препоручила својим другарима да прочитају.

Током свих ових активности ученици су се лепо забавили, читали, писали и цртали, разумели зашто је важно да се чита, развијали своју креативност и машту.

Марина Луковић