Обележен Дан школе

У уторак, 24. маја 2016. године, у сали Дома културе у Малој Иванчи, прослављен је Дан Основне школе „Милорад Мића Марковић“. Ове године је било нарочито свечано због чињенице да  су своје значајне јубилеје обележиле све три наше школе. У Поповићу је школа почела са радом пре 170 година, тачно век и по постоји школа у Малом Пожаревцу, а школа у Малој Иванчи навршила је 110 година од отварања. У складу са тим, цео програм припремљене приредбе тематски је био везан за институцију школе у нашем крају, њен значај и особености у различитим временским епохама.

На самом почетку приредбе, пред великим бројем присутних, хор ученика петог разреда отпевао је химну „Боже правде“. Први минути након државне химне одвојени су за подсећање на историјат наше школе уз пратећу презентацију. Између осталог, наглашено је и то да су културно – уметничке активности увек биле неговане у нашој школи, па је у складу са тим уследио фолклорни наступ са играма из Шумадије које су разгалиле и наше најстарије посматраче. Након тога, ученици нижих разреда из Мале Иванче, провели су нас кроз време и приказали музику, игре, плес и костиме који су били актуелни у школи у различитим епохама наше ближе прошлости, завршивши са модерним звуком и савременим ђускањем. После игре и песме наши ђаци су показали и своје глумачке таленте. Специјално за ову прилику, ученици из Мале Иванче и Поповића, уз помоћ својих наставника, осмислили су занимљиве и духовите драмске текстове са школском тематиком и показали колико је савремена настава далеко од некадашњих строгих и крутих начела. Затим је хор отпевао познату песму „Ау, што је школа згодна“, а ученици из Малог Пожаревца су у свом драмском комаду показали да школа уме бити и незгодна, нарочито када падају слабе оцене. У наставку програма ђаци су демонстрирали и своје добро знање француског језика. За сам крај приредбе вратили смо се нашој традиционалној уметности која је актуелна кроз сва времена и чули прво песму „Пукни зоро“, а затим су наши мали фолклораши све присутне забавили својим оригиналним ношњама и игром „Катанка“.

Осмишљеним и изведеним програмом наши ученици и наставници, показали су колико се код нас негују различити таленти и колико се цене култура и уметност. Ипак, нарочито смо поносни на резултате у учењу и успехе које су наши ђаци остварили на овогодишњим такмичењима, па је на завршетку програма директорка школе Ксенија Илић доделила књиге најуспешнијим ученицима.

На крају треба истаћи да је припремљена приредба само један делић активности које планирамо и којима ћемо још обележити поменуте јубилеје.

Данка Стојановић, наставница српског језика