Дан жена

Дан жена је обележен у Поповићу 8. марта 2018. програмом у коме су учествовали сви ученици од првог до четвртог разреда и предшколци. Ђаци су рецитовали, глумили и певали. Маме у публици су биле поносне на своју децу и наградиле су их громким аплаузом. Затим су се маме, подељене у две групе, такмичиле у пресвлачењу беба, разврставању чарапа, прескакању вијаче, качењу веша на штрик и ушивању дугмића. Деца су гласно навијала, атмосфера је била дивна. На крају овог дружења деца су поклонила мамама припремљене поклоне. Направили су и украсили куваре у које су прилепили по неколико рецепата. Маме су се деци реванширале укусним домаћим колачима. Сви смо уживали у дружењу.

Ружица Будимкић

 

У Малој Иванчи је 8. марта 2018. одржана приредба поводом Међународног дана жена у којој су учествовали ђаци од првог до четврог разреда.
Ученица другог разреда Ана Божанић отворила је приредбу и поздравила присутне маме и баке и честитала им празник. Било је много рецитација о мамама и неколико драмских сцена. Ученици четврог разреда су глумили у одломцима из драма „Пепељуга“ Александра Поповића и „Чик погодите због чега су се посвађала два златна брата“ Добрице Ерића. Трећаци су извели „Три прасета“. Ученик четвртог разреда Лука Ширник је одсвирао коло на хармоници.
Сви су били насмејани и уживали су у представи. Драго ми је што смо улепшали дан мамама и бакама.

Анђела Лучић IV1

 

IMG 20180307 152338

У циљу неговања сарадње породице и школе и указивања на значај очувања породичних вредности, у Малом Пожаревцу је обележен Дан жена радионицама за ученике другог и трећег разреда и њихове маме. Циљ активности је био да се деца и родитељи друже и кроз игру боље упознају.
Прво су маме имале задатак да погледају ликовне радове постављене на паноима у учионици и да погоде који је цртеж дело њиховог детета. Затим су играли игру „Колико се добро познајемо?“. Деца и маме су одговарали на питања у вези са оним што воле, навикама и понашањем. Онда су наглас читали одговоре и проверавали колико добро познају једни друге. Уследило је одгонетање загонетних прича и израда честитки.
Све активности су протекле у ведром и забавном расположењу. 

Љиљана Вићовац

Угледни час

У понедељак, 5.3.2018. године, у одељењу VII1 наставница српског језика Марина Луковић одржала је угледни час на тему „Покондирена тиква  Јована Стерије Поповића". Часу су присуствовали директор школе Ксенија Илић, педагог Наташа Демић, наставница српског језика Данка Стојановић и учитељица Тања Ћирковић.

На почетку часа Марина Радосављевић известила нас је о свом истраживању женске моде у Војводини у 19. веку. Након тога анализирали смо Фемин лик. Сузана Стевановић показала је резултате свог истраживања о Фемином језику. Драган Васиљковић је представио пано са биографским подацима о нашем чувеном комедиографу Стерији, а Љиља Савић пано о позоришту и драмском тексту. Затим смо разговарали о данашњим Фемама, ријалити звездама, старлетама и свим осталим извештаченим и уображеним личностима.

На крају часу ученици Сузан Стевановић, Тамара Трајковић и Михаило Милетић одглумили су најинтересантнији део. Час је био узбудљив и занимљив. Посебно бих споменула прављење трејлера као најаве за овај час који су радиле Марина Радосављевић и Сузана Стевановић.

Сузана Стевановић VII1

Обавештење за родитеље

Поштовани родитељи,

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је дописом од 28. фебруара 2018. године обавестило школе да ће се према акту Владе реализовати пројекат „Бесплатни уџбеници за школску 2018/19. годину“ у оквиру којег ће бесплатне уџбенике добити следећи ученици:
1. Ученици из социјално/материјално угрожених породица (примаоци социјалне новчане помоћи) – као доказ подносе Решење којим се утврђује право на остваривање социјалне новчане помоћи;
2. Ученици школе који су у породици треће или свако наредно дете које је у систему школовања – као доказ подносе потврде средње школе или факултета о својству ученика.

У ПРВОМ циклусу (1-4. разред) добијају се уџбеници за следеће предмете: математика, српски језик, свет око нас, природа и друштво и енглески језик

У ДРУГОМ циклусу ( 5-8. разред) добијају се уџбеници за следеће предмете: математика, српски језик, енглески језик, географија, историја, хемија, физика и биологија.

Заинтересовани родитељи, односно старатељи, потребну документацију достављају одељењским старешинама до 13. марта 2018. (уторак).

Само они родитељи који доставе потпуну документацију у назначеном року, добиће од Министарства бесплатне уџбенике.

Директор школе Ксенија Илић

Међународни дан матерњег језика

jezik

У нашој школи обележавање Међународног дана матерњих језика почело је 20. фебруара 2018. са одељењем IV2 у Малом Пожаревцу. 
Ученици су се са наставницом Тањом Ћирковић и библиотекарком Марином Луковић окупили у Градској библиотеци „Љубивоје Гајић“. У лепом окружењу и радној атмосфери заједно са библиотекарком Мирјаном Ребић одржан је час посвећен матерњем језику. У уводном делу ученицима је објашњено значење термина матерњи језик и историјат успостављања овог важног датума. Након тога ученици су рецитовали своје омиљене стихове, читали гласно делове својих омиљених романа, прича, бајки. Уследила је кратка анализа прочитаног током које су ученици препоручили својим другарима из одељења да и сами прочитају та дела. Свима се свидела препорука да прочитају енциклопедију о диносаурусима, часопис „Мали забавник“, дела дечије књижевности домаћих и страних аутора. У завршном делу часа ученици су добили стикере на којима су исписивали своје мисли и идеје о матерњем језику или своје омиљено књижевно дело, а затим је од стикера направљен диван колаж који су ученици поставили у својој учионици. Ученици су поновили научено и разумели значај обележавања овако важног датума.

Следећег дана, 21. фебруара 2018, обележавање је настављено и у осталим објектима наше школе.
У Малој Иванчи ученици старијх разреда са наставницама српског језика Данком Стојановић и Марином Луковић, симболично у пет минута до дванаест имали су час посвећен овом важном датуму. Ученици су прво говорили о историји нашег језика и писма. Затим је наставница Данка Стојановић разговарала са ученицима о страним речима и изразима и оправданости за њихову употребу. Ученици су наводили речи које више не осећамо као стране, а наставница је прочитала неке српске речи које су се као стране нашле у енглеском речнику, као на пример слава, паприка, вампир, шљивовица. Након овог, за све присутне узбудљивог дела часа, ученици су рецитовали своје омиљене стихове и читали делове својих омиљених романа. Ученици шестог раздреда говорили су Андрићеве лирске записе. Крај часа је био посебно интересантан јер су ученици добили задатак да на папирићима напишу по једну српску реч која за њих има неко посебно лепо значење. Папириће су лепили на табли и могли смо да прочитамо речи као што су породица, дом, мајка, љубав, пријатељство, успомене, детињство али и коњ, мачка, крофне. Ученици који су правили паное, говорили су о њиховом садржају након чега их су поставили у холу школе. Час је био забаван и узбудљив и ученицима и наставницама.
У Поповићу су ђаци добили задатак да донесу своју омиљену књигу. Они су својим другарима представљали изабрана дела, говорили нешто интересантно о писцу и добили прилику да препоруче осталима да и они исто прочитају. После излагања ученици су писали зашто им је то дело омиљено и илустровали га. Сви радови су залепљени на хамер и изложени у холу школе.

Марина Луковић

Чаролије 32

За крај првог полугодишта школске 2017/2018. године објављујемо још један број Чаролија.
У њему су текстови наставника и ученика о угледним часовима и необичним часовима веронауке, енглеског језика, биологије. 
Неколико прилога је посвећено тематској и пројектној настави. О обележавању Дана Светог Саве пише Марина Луковић, а ту су и ликовни и литерарни радови настали на школском конкурсу „Свети Сава“. 

На посебним странама су представљени најбољи радови настали за наградне конкурсе „Лето без бриге проведи крај књиге“ и „Сопот мој завичај“.

Нови ликовни и литерарни радови ученика представљени су у рубрици Дечије стваралаштво.

Наставница Сандра Пајић пише о стручном усавршавању ван установе.

Марина Луковић